De vaccinatie hepatitis A kan levens redden, ook het jouwe!

Ga je op vakantie naar het Verre Oosten, Afrika of Zuid Amerika? Dan is het belangrijk dat je, ruim voor je vertrek, de vaccinatie hepatitis A gaat halen. De vaccinatie hepatitis A is niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, maar is wel érg belangrijk wanneer je naar deze werelddelen wilt gaan reizen. De vaccinatie hepatitis A zorgt ervoor dat je in landen waar de sanitaire voorzieningen niet bepaald volgens onze standaarden zijn, toch veilig kunt reizen. Je voorkomt met een vaccinatie hepatitis A dat je een ernstige leverontsteking oploopt.

Mag ik altijd een vaccinatie hepatitis A halen?

Nee. Je mag de vaccinatie hepatitis A niet halen wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft. Ook mag je, tot vier weken na de vaccinatie, niet zwanger worden. Ook blijft het altijd belangrijk dat je met je behandelend arts overlegt voor je een afspraak maakt voor deze vaccinatie. Wanneer je bepaalde medicijnen voorgeschreven hebt gekregen kan het namelijk zijn dat deze vaccinatie bijwerkingen of een contra-indicatie oplevert. En dat wil je, natuurlijk, voorkomen. Kort gezegd: je mag een vaccinatie hepatitis A halen wanneer je gezond bent en niet zwanger. Overleg met je behandelend arts blijft erg belangrijk.

Wat kan ik nog meer doen om een leverontsteking te voorkomen?

Zorg voor een goede hygiëne. Was je handen uitgebreid na ieder toiletbezoek en altijd voor je gaat eten. Twijfel je over de hygiëne van de kok of van de bemanning van dat leuke eettentje? Zoek dan een andere plek om te gaan eten. Je kunt zelfs hepatitis A oplopen wanneer de kok zijn handen niet goed wast na een toiletbezoek. Hepatitis A zal niet direct dodelijk zijn, maar je kunt er wel heel erg ziek van worden en de gevolgen kunnen langdurig zijn. Je hebt dus alle redenen om goed voor jezelf te zorgen en om te kunnen genieten naar je reis naar de andere kant van de wereld.

Welke vaccinatie is nog meer van belang?

Afhankelijk van welke reis je wilt gaan maken, kan een vaccinatie BMR ook erg belangrijk zijn. BMR staat dan voor Bof, Mazelen en Rode Hond. Van deze vaccinatie, die je eerder al hebt ontvangen via het Rijksvaccinatieprogramma, moet het deel "mazelen" herhaald worden. Omdat er geen losse vaccinatie mazelen bestaat, zul je de complete BMR moeten herhalen om te voorkomen dat je in den verre mazelen oploopt of zelf kunt doorgeven. Mazelen is bij ons, in het Westen, niet meer erg gevaarlijk, maar dat is wel anders in veel andere landen.

Plaats een reactie