Het gescheiden inzamelen van plastic en blik in de wijken Sint Marten-Sonsbeekkwartier is een succes gebleken! Als 2008-06-3-volle-container-laatste-dag-graaf-ottoplein1eerste wijk in Arnhem is hier een start gemaakt met het gescheiden inzamelen van plastic en blik. De Stichting “Kom op voor een duurzame wijk” heeft hiervoor in juni 2007 een weddenschap met de gemeente Arnhem afgesloten en glansrijk gewonnen! Als proef werden containers voor plastic en blik geplaatst. De stichting zette zich in om in één jaar tijd 12.000 kilo plastic en blik op te halen. Bij de weddenschap kregen ook de scholen in de wijk een belangrijke rol. De wijk haalde ruim 14.000 kilo op.

 

In de loop van het jaar werd per maand steeds meer opgehaald. Eerst mochten alleen flessen en flacons in de containers, maar vanaf 1 januari 2008 werd ook ander plastic verpakkingsmateriaal ingezameld. De 2007-05-26-forum-graaf-ottoplein2Stichting zorgde voor de nodigde bekendheid, bijvoorbeeld door het verspreiden van folders en acties bij de C1000. De Stichting verdient hiermee een geldbedrag van dat uiteraard wordt besteed voor duurzame projecten in de wijk.

 

De bewoners van de wijk konden mooie prijzen winnen, door een intentieverklaring te tekenen. Op zaterdag 6 september 2008 werd een groot feest gevierd, en daar werden de prijzen uitgereikt door minister Cramer , die daarvoor speciaal naar het Graaf2007-11-7-kinderen-jan-ligthartschool-enthousiast-bezig-met-hun-weddenschap-plasticinzameling1 Ottoplein was gekomen. Hester Macrander presenteerde de dag en schreef erover in haar column in de Gelderlander. De eerste prijs was een fiets.

 

De scholen in de wijk hebben ook een flinke bijdrage geleverd. De leerlingen namen veel plastic en blik van huis mee en de scholen hebben daarmee flink wat kilo’s opgehaald. De Annaschool haalde 491 kilo op, de Jan Ligthartschool haalde 661 kilo op en de Wijzer haalde 863 kilo op. Zij verdienden daarmee ook een geldprijs, die voor de school wordt besteed.

 

Zie voor meer informatie over het scheiden van plastic de landelijke website plastic heroes.

In opdracht van Stichting Kom op voor een duurzame wijk en met financiële steun van de gemeente Arnhem en Nedvang heeft Antilope Films een video gemaakt van deze actie: