Berk voorjaarSint Marten-Sonbeekkwartier grenst aan het park Sonsbeek, een toegangspoort naar de Veluwe, het grootste natuurgebied van Nederland. En ook onze eigen wijk ziet er steeds groener uit en dat is ook belangrijk omdat we daarmee de natuur ook naar ons toe halen. De wijk wordt aantrekkelijker om te zien en er komen ook welkome gasten zoals allerlei soorten vogels, egels en vlinders. Tijdens de jaarlijkse groenmarkt op het Graaf Ottoplein is ook de Stichting “Kom op voor een duurzame wijk” aanwezig met een kraam. Wij verkopen dan onder andere biologische compost en biologische kruidenplantjes.
groene tuin Passavantlaan

 

 

Groene tuinen
In de wijk zijn nog veel mooie groene tuinen te zien: gelukkig maar, want de huidige trend waarbij mensen veel steentjes in hun tuin leggen of zelfs hun auto in de tuin parkeren maakt het leven misschien wel gemakkelijker, maar het draagt niet bij aan een aantrekkelijke en duurzame wijk.

Geveltuintjes

vertikaal groenJe ziet het steeds vaker bij huizen zonder voortuin: mensen vervangen een paar stoeptegels naast de gevel van hun huis door fleurige plantjes. Voorbeelden vind je in de Wiltstraat en de Nijhoffstraat.

Verticaal groen

In Sint Marten is er niet zó veel ruimte voor tuinen, maar verticaal groen kan altijd! Klimop of klimrozen geven je huis een groene uitstraling.

 

 

Boomspiegel adopteren

Een boomspiegel is het stukje grond rondom een boom. Wijkbewoners die een boomspiegel willen onderhouden,  boomspiegelkunnen bij het wijkplatform een aanvraag doen voor het adopteren van een boomspiegel. Als je een boomspiegel adopteert, wordt er een hekje om de boomspiegel gezet en is er een soort van tuintje ontstaan. Jaarlijks krijg je van het wijkplatform een waardebon voor gratis compost en plantjes voor in je boomspiegel. Voor meer informatie kun je terecht bij wijcentrum De Hommel via telefoonnummer: 026 4450 764 of hommel@rijnstad.nl. Op dit moment is er alleen een regeling voor boomspiegels in de wijk Sint Marten. Als dit wordt uitgebreid naar Sonsbeekkwartier, dan volgt hierover een bericht op de website.

Groene daken

“Groene daken” zijn platte of hellende daken met begroeiing. Die begroeiing kan sedumdakbestaan uit vetplantjes (sedum), kruiden, mos en/of gras. Maar ook struiken en bomen zijn te gebruiken.

Groene daken hebben een aantal goede eigenschappen: meer groen in de stad zorgt voor een beter leefmilieu. Groene daken werken als waterbuffer: ze nemen een deel van het regenwater op, waardoor het riool minder wordt belast. Dit helpt om overstort van het riool te voorkomen. Groene daken zijn in de zomer koeler en in de winter warmer en dragen zo bij aan een beter binnenklimaat. En tot slot: een groen dak is ook nog geluiddempend!

Meer foto’s van onze mooie wijk vindt u in bijgaande foto-impressie van groen in de wijk.

lees meer.....